BU ALANA REKLAM VERİN 460X300

Reklam İçin digilife.send@gmail.com adresine başvurun...

BU ALANA REKLAM VERİN 460X300

Reklam İçin digilife.send@gmail.com adresine başvurun...

BU ALANA REKLAM VERİN 460X300

Reklam İçin digilife.send@gmail.com adresine başvurun...

BU ALANA REKLAM VERİN 460X300

Reklam İçin digilife.send@gmail.com adresine başvurun...

BU ALANA REKLAM VERİN 460X300

Reklam İçin digilife.send@gmail.com adresine başvurun...

24 Şubat 2012 Cuma

Burhanettin Kocamaz Kimdir?

1955 yılında Tarsus’un Nacarlı Köyünde doğdu. İlk, Orta, Lise tahsilini Tarsus’ta tamamladı. 

1972 yılında Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümüne girerek 1977 yılında mezun oldu.1977–1978 yıllarında İskenderun Demir Çelik Fabrikası Kalite Kontrol Laboratuarlar Müdürlüğünde çalıştı.1980 öncesi Tarsus Endüstri Meslek Lisesi Kimya bölümünde, askerlik dönüşü Cengiz Topel Lisesinde Kimya öğretmenliği yaptı. Bu arada 1983–1985 yıllarında Ankara Hukuk Fakültesine devam etti. Ancak mazeretinden dolayı ayrıldı. Daha sonra özel bir dershanede öğretmen ve ortak olarak 5 yıl öğretmenlik yaptı. Bu arada 1987 yılında Kocamazlar Tarım Ltd. Şti’ni kurdu ve Zirai İlaçlar Bayisi olarak ticarete atıldı. 2004 yılında Kocamazlar Tarımdan ayrıldı ve Aznakay İnş. Şirketine kurucu ortak oldu.2007 yılında Kocamazlar inşaat şirketini hayata geçirdi.

1992 yılında MHP İlçe Teşkilatına girdi ve basın sözcüsü oldu. 1994 yılında 27 Mart seçimlerinde MHP’den Belediye Başkanlığına aday oldu ve kazandı. 1999 ve 2004 seçimlerinde de aynı başarıyla kazandığı Tarsus Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekte. 
Evli ve üç çocuk babası.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği, İnanç Turizmi belediyeler Birliği kurucu üyesidir. Türkiye Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Çukurova Belediyeler Birliğinde Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a, Karacaoğlan Şiir Akşamları etkinliğinden dolayı Azerbaycan Vektor Beynelminel İlim merkezi ilmi şurası tarafından Türk Dünyasına yaptığı katkılardan dolayı “Fahri Doktora” unvanı verildi. 

Türkiye’deki Tarihi Kentler Birliği gibi önemli kuruluşlardan, Valilikten, bazı yerel yönetimlere yönelik dergilerden başarı ödülleri aldı. Ayrıca Türk Dünyası Kültür Sanat Vakfı tarafından Nusret Mayın Gemisini restore ettirerek müze olarak kültürümüze kazandırmasından dolayı “Türk Dünyası Özel Hizmet Ödülü”ne layık görülmüştür. 

Türkiye’deki birçok kuruluş, dergi ve gazete tarafından yılın belediye başkanı seçilen Burhanettin Kocamaz, aynı zamanda edebiyatımızın şiir dalına ilgi duymaktadır. Burhanettin Kocamaz’ın ‘Gönlümden Sızıntılar’ ve ‘Gönlümden Damlayanlar’ adlı iki de şiir kitabı bulunuyor.



Etiketler:Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir? ,Burhanettin Kocamaz Kimdir? ,Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir? ,Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?,Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?, Burhanettin Kocamaz Kimdir?

Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü

6 heyecanlı gencin yaktığı ateş.
Tarsus İdman Yurdu

Ittihat ve Terakki mektebi ogrencisi 6 genc, bir futbol kulubu kurmanin gerekliligi konusunda fikir birligine varirlar. Sukru Sait Borhan, Cehdi Yazici, Yahya Turhan, Mustafa Veysi Ekener, Cemil Uncu, Ilhami Saygi adli bu ogrenciler sirasiyla Tarsus Idman Yurdu kulubunun ilk kurucu uyeleridir. Anadolu topraklarinda isgale karsi Kurtulus Savasi direnisi baslayinca, Tarsus Ittihat ve Terakki mektebi dagilir. Talebelerin bazisi asker bazisida ceteci olur. Savas sonrasi birer ikiser biraraya gelen gencler, aktivitelere baslarlar. Buradaki en buyuk ilgi goren aktivite ise kuskusuz Futbol olur. Savas yillarinda gordukleri futbolu kendi yaptiklari bez toplarla oynamaya baslarlar.

Yil 1923, Cumhuriyet ilan edilmistir. Ittihat ve Terakki mektebinde sinif arkadasligi yapan gencler buyuk cabalar sonucu Halep'ten bir futbol topu getirtmisler ve futbol oyununu da oldukca ilerletmislerdir.

Mersin'li genclerle bir futbol maci alirlar. Toplari var ancak formalari yoktur. Takim arkadaslari Sukru Saip Borhan'in kiz kardesinin iyi dikis diktigini ogrenirler. Muazzez Borhan'a giderler ve formalarini dikmelerini isterler. Muazzez hanim kabul eder. Dikis sorunlari bitmis, is kumas ve renk secimine kalmistir. Takim arkadaslari Haci Enez'in dedesinin manifaturaci dukkanina giderler. 11 kisiye yetecek kumasi sadece Sari-Lacivert renklerden bulabilirler. Muazzez hanim formalari bir gecede diker. Mac bugunku sehir parkinin oldugu yerdedir. Mahseri bir seyirci kalabaligi vardir. Seyircilerin ortasina yerlestirilen bir koltuga oturan donemin Belediye baskani Hakki Ramazanoglu seref konugudur.
Muazzez Borhan'in diktigi formalariyla Tarsus'lu gencler sahaya cikarlar. Bu takim Tarsus'un ilk futbol takimidir.
Ilk takim tertibi soyledir: Muezzinzade Cemil Ünlu (kaleci), Mustafa Veyis Ekener, Eftal, Suleyman Cavusoglu, Cehdi Yazici, Lutfi Oguzcan (Sair Ümit Yasar Oguzcan'in babasi), Ilhami Saygi, Yahya Turhan, Ahmet Ramazanoglu, Sabri Tamer, Sukru Saip Borhan.
Takim oyuncularindan Cehdi Yazici'nin babasi Tarsus avukatlarindan Hamdi efendi'dir. Takim halinde Hamdi Efendi'ye giderler. Tarsus Idman Yurdu'nun tuzugunu hazirlatirlar. Belediye Baskani Hakki Ramazanoglu baskanlari olur. Lutfi Oguzcan ikinci baskanidir. Mustafa Veyis Ekener idari islerden sorumludur. Sporu seven belediye baskani ve kulup baskani Hakki Ramazanoglu o yilin parasi ile belediyece 300 liraya icara verilen bugunku Tarsus parki arazisini modern bir futbol sahasi yapilmasi icin kulube verir. Zemin musait olmadigi icin daha sonra saha bugunku sehitler abidesinin oldugu yere tasinir. Artik Tarsus Idman Yurdu sehrin takimidir. Gunun sosyal ve spor faaliyetlerine yon veren Turk Ocagi bunyesinde resmi spor organizasyonlarina baslanmistir. 1938 yilinda cikarilan 3530 satili BTGM yasasi ile Turk Ocaklari bunyesinden ayrilan spor kulupleri Beden Terbiyesi Bolge Baskanliklari (valilik) bunyesinde orgutlenmeye baslarlar.
Kulubun kurulus evresine gelisini Faruk Sodan su sekilde aktariyor: " Takim kurma fikirlerini ogretmenlerine acan gencler, Tarih dersi ogretmenleri Muzaffer bey ve okulun spor baskani Fransizca dersi ogretmeni Fevzi bey himayesinde 9 Ekim 1923'de Tarsus Idman Yurdu kulunu kurarlar. Tarsus Idman Yurdu Kulubunun 1 nolu kurucu uyesi Sukru Sait Borhan olur."
...

3.Lige baslangic...
30 Mart 1967'de Suleyman Demirel tarafindan aciklanan kabinede Kamil Ocak spordan sorumlu devlet bakani olarak aciklanir. Bunu uzerine Faruk Sodan, Hasan Ülkü, Abdullah Gocuk, Icel Milletvekili Kadir Cetin ve Icel senatoru Talip Ozdolay'dan olusan bir heyet kurularak, Kamil Ocak'a hem hayirli olsun'a hemde Tarsus Idman Yurdu'nun 2.lige alinmasi ile ilgili konusmaya giderler. Uzun ugrasilar sonuc vermez ama 1 sene sonra kurulacak olan 3.lige alinmasi icin dilekce vererek sonuca varilir. 1 sene sonra Tarsus Idman Yurdu 3. Profesyonel ligine katilan ekiplerden biridir artik.
....

2.lige Merhaba...
Yil 1982'dir. Yillarini Tarsus Idman Yurduna vermis olan, Faruk Sodan'in gayretleri sonucunda Mersin'li is adami Erkut Kuzeyman'i kulup baskanligi yapmasi konusunda ikna ederler. Erkut Kuzeyman, 3ncu liglerin kaldirilmasi neticesinde amator kumeye dusen takimi tekrar ayaga kaldirmak icin hemen calismalara baslar. Takimin adi Tarsus Idman Yurdu Erkutspor olarak degisir. Erkut Kuzeymanin gayretleri sonucunda amatorluk 1 sene surer ve kurulan takim namaglup sampiyon olur. 1983-1984 sezonunda zaten guclu olan kadro transferle guclendirilerek 2 lige bomba gibi bir baslangic yapar ve sampiyonlugu kilpayi Kayserispor'a kaptirir. Kacan Sampiyonluk Tarsus taraftarinida etkilemis, taraftarinda inanci artmistir. Taraftarlar artik stad'da kuyruk olusturmakta, daha once deplasmana gitmeye gucu olamayan takima artik 20-30 otobus kafile eslik etmektedir.
...
Erkut Kuzeyman sonrasinda, Veyis Kemal Erdem, Ramazan Avsar, Ahmet Toros, Mustafa Kelesoglu, Bedrettin Sarpkaya, Onur Bilgen, Burhanettin Kocamaz ve Eyüphan Eyüboğlu baskanliklarinda kulup profesyonel hayatina devam etmis. Şimdi İşadamı Eyüphan Eyüboğlu başkanlığında TFF 2.Ligde devam etmektedir.


Resmi Sitesi İçin Buraya Tıkla...

Etiketler:Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi ,Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi,Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi

Tarsus Belediyespor Kulübü


2001 yılında Tarsus’lu gençleri kahve köşelerinden kurtarmak, gençleri spora kanalize ederek onların fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, tahsil hayatlarına destek sağlamak, Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” ilkesine dayanarak Tarsus’un ve ülkenin geleceği olan gençlerin sağlıklı ve dinamik olarak yetişmelerine katkı sağlamak, din, dil, ırk, siyasi ayrım yapmaksızın insanları bir çatı altında toplayarak sportif aktivitelerde bulunmak, bu aktiviteler doğrultusunda Tarsus’u gerek Türkiye’ye gerekse dünyaya tanıtarak Tarsus’un ekonomik yapısına turizm amaçlı katkılar sunmak amacı ile Tarsus Belediye Başkanı Syn.  Burhanettin KOCAMAZ’ ın Onursal Başkanlığında kurulmuştur.

Kulübümüz ilk olarak futbol ve güreş branşlarında faaliyet göstermiş, ilerleyen yıllarda sırasıyla karate, voleybol, basketbol, halter, atletizm şubelerini açarak hizmet halkalarını genişletmiştir. Gelecek dönemlerde de yeni branşlarda yeni şubeler açarak, bireysel, takım ve salon sporlarına her türlü desteği vermeye devam edecektir.
Çünkü spora hizmet insana hizmettir.
Çünkü spora hizmet gençliğe hizmettir.
Kulübümüz bu amaç doğrultusunda şehrimizi Türkiye ve Avrupa da sesini duyurabilmek, Türk Gençliğinin Dünya gençliğiyle yarışır hale getirmek zihinsel ve fiziksel gelişimlerini sağlamak amacıyla  kulübümüz bünyesinde sırasıyla;
- Futbol
- Güreş
- Karate
- Voleybol
- Basketbol
- Halter
- Atletizm
- Boks
- Muay Thai
branşları açılmıştır.
     
Voleybol takımımız büyük bir başarı sergilemiş ve 2.ligde oynamaya hak kazanmıştır. Hedefimiz Tarsus’u başarılı bir şekilde temsil edebilmektir.
Futbol takımımız 2005–2006 sezonunu 4.sırada tamamlamış, A Gençlerde ise takımımız Mersin Şampiyonu olmuştur.
Karate takımımız Türkiye şampiyonasında 80 kg da üçüncülük almış, ayrıca 3 sporcumuzda milli takıma davet edilmişlerdir.
2008-2009 sezonunda Tarsus Belediye Spor Kulübü  Karate Takımımız Mersin’de yapılan Genç-Ümit  Karate İl Şampiyonasına katılmış;
50-52-55-57-61-68-76-+76 kilolarda yarışmış ve hem tüm kilolar da hem de takım halinde tüm birincilikleri alarak il birincisi olmuştur.
26-28 Aralık 2008 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak olan  Türkiye Genç-Ümit Karate Şampiyonasında Mersin’i temsil etme hakkını elde etmişlerdir.

Tarsus Belediyespor Bünyesinde Faaliyet Gösteren Boks Takımı 14-16 Kasım 2008 Tarihleri Arasında Mersin Mezitli Kapalı Spor Salonunda Atatürk'ü Anma Boks Turnuvası'nda 3 Birincilik, 5 İkincilik Ve 10 Üçüncülük Elde Etti. Ayrıca 29-30 Kasım 2008 tarihleri arasında Yozgat/Boğazlıyan’da yapılan Seyfi Tatar Boks Müsabakası sonucunda takımımız 6 birincilik, 4 ikincilik ve 1 üçüncülük alarak takım halinde 2.ci olmuştur.

Güreş takımımız 2007-2008 sezonunda (büyükler) Türkiye Birinci Liginde 18 takım içerisinde 6.sırada tamamlamıştır. Ayrıca 4 sporcumuz Türkiye  1.nciliği, 2.nciliği ve 3.ncülüğü almışlardır. Yıldızlar güreş takımımız 105 takım içerisinde ilk 16’ya girmiştir. Edirne ‘de yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde minik 2 boyunda bir sporcumuz 1.ci olmuştur. Türkiye Genelinde yapılan Karakucak ve yağlı güreşlerine katılan takımımız elle tutulur başarılar elde etmektedir.

Tarsus Belediye Spor Bayan Basketbol takımı 3 yıl boyunca Türkiye deplasmanlı bayanlar basketbol liginde mücadele etmektedir. Her sektörde olduğu gibi spor kulübümüzde sağlam spor alt yapısı temellerini atmak, 300.000 nüfuslu Tarsus ilçemizde sporu ve özellikle kendi branşımız basketbolu gençlerimize, değerli Tarsus halkına sevdirmek ve yakın zamanda Tarsus ilçemizde 1. ligde hatta Avrupa kupalarında kendi şehrinden yetişmiş oyuncuları ile mücadele etmek amacı ve ideali çerçevesinde spor kulübümüzde yeniden yapılanmaya gidilmiştir. Belediyemiz patentli spor kulübümüzün ilçemizde misyonlarından biri de çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, yaşanabilir ortamların alt yapısını hazırlamaktır. Basketbol takımımız Türkiye Birinci Liginde mücadele vermeye hak kazanmış olup ülkemizin sayılı kulüplerinden olan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, BOTAŞ, Ceyhan Bld. Migros, Kayseri TED, Ankara Arı Koleji, İstanbul Boğaziçi, İstanbul ünv. Takımlarıyla birinci bayanlar liginde mücadele etmektedir.

2008–2009 sezonunda Tarsus Belediye Spor Bayan Basketbol takımı olarak ilçemizi Deplasmanlı Bayanlar Basketbol 1. Liginde temsil ediyoruz. 2007-2008 sezonunda 2. Ligde şampiyonluğu hedefleyerek 1.Lige namağlup şampiyon olarak hedefine ulaşmış olan basketbol takımımız aynı zamanda 3 yıllık zaman içinde Avrupa kupalarında ilçemizi temsil etme idealini de muhafaza etmektedir.

Basketbol Takımımız Samsun’da yapılacak olan Türkiye Bayanlar 2008-2009 yılı  All Star yarışmasında  5 kişiyle katılmaya hak kazanmıştır. 3 sayı Yarışmasında Ayşe Dilek Ünüvar, yabancılar kategorisinde Barbara Ree Turner ve Tatum Brown takımımızı temsil edeceklerdir. Ayrıca Menajerimiz Melahat Aydın Türkler karmasının menajeri, Antrenörümüz Erdal Yeğin ise Türkler karmasında Yardımcı Antrenör olarak seçilmişlerdir.
Etiketler:Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi,Tarsus Belediyespor Kulübü Tarihçe, Tarsus Belediye Spor Kulübü Tarihçesi

Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli

Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli


Belgesel Film Hakkında

Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Türkiye'de felsefe üzerine ve bir kentin düşünürlerini anlatan ilk belgesel çalışmadır.   "Amasyalı gezgin coğrafyacı Strabon’un da belirttiği gibi Tarsus, felsefe okulları ve yetiştirdiği filozoflarla Roma, Atina ve İskenderiye gibi önde gelen kentler arasında yer almış önemli bir kenttir. Tarsus’un yetiştirdiği filozoflar ile birlikte Tarsus tarihinin de tanıtıldığı belgeselde, Kleopatra Kapısı, Antik Yol, Donuktaş Tapınağı, Kırkkaşık Bedesteni, St. Paul Kilisesi, Roma Hamamı, Gözlükule Höyüğü, St. Paul Kuyusu gibi Tarsus’un önemli tarihi mekânları yer almakta ve   Aratos, Khrisippos, Areios ve Hermonia gibi önde gelen filozoflar anlatılmaktadır.


Etiketler:Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Antik Çağ'da Tarsus ve Felsefe Belgeseli, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri, Tarsus Videoları, Tarsus Vidyoları, Tarsus Belgeselleri

Tarsus'un Yöresel Yemekleri

Tarsus'un Yöresel Yemekleri

YÖRESEL YEMEKLER
BÖLGEMİZ YEMEKLERİ VE YAPILIŞLARI
LEPE
Malzemeleri: 1 su bardağı bulgur, 1 baş soğan, 4 tane patates, 1 yemek kaşığı katı yağ, 1 kaşık salça, 3 domates ve yeteri kadar tuz, 5 bardak su.
Yapılışı: Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda soğan ile salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. Bir süre sonra domates ilave edilir. 5 bardak su konduktan sonra yeteri kadar tuz atılır. Su kaynamaya bırakılır. Kaynayan hali devam ederken bulgur dökülür. 20-25 dakika pişirilip dinlendirildikten sonra servis yapılır.

TOPALAK ÇORBASIMalzemeleri: 1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kaşığı karabiber ve kimyon, 2 kaşık salça, 1 baş soğan, 1 miktar kuru nane (2 çorba kaşığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı un, yeteri kadar tuz.
Yapılışı: Ayıklanmış nohut bir tencere içerisinde haşlanır ve bir miktar karıştırdıktan sonra et ilave edilerek birlikte haşlanması sağlanır. Diğer taraftan genişçe bir kap içerisine bulgur alınır. Bir kaşık salça kıyılmış soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya başlanır. İyice yumuşadıktan sonra fındık büyüklüğünde avunç içerisinde yuvarlanır. Daha önce haşlanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan sonra ekşisi ve tuzu atılır. Ateşten indirilir. Yağ ve salçası kuru naneyle tavada eritildikten sonra çorbanın üzerine ilave edilir. Çorba servise hazır hale gelmiştir.

YÜZÜK ÇORBASI

Malzemeleri: Yarım kilo kıyma, 2 baş soğan, l tatlı kaşığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 çay bardağı katı yağ, 2 yemek kaşığı biber salçası, yeteri kadar su ve tuz.
Yapılışı: Un bir tepside kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru hazırladıktan sonra aynı tepsi içerisinde üzerine nemli bir bez örtülerek biraz bekletilir. Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salçası ile bir karışım haline gelecek şekilde hepsi birden karıştırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak içerisine alınarak kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta üzerinde açılarak küçük kareler halinde kesilir. Kesilen kareler içerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare hamurun dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu şekilde hazırlanan çorba unlanarak bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere içerisine bir miktar su konarak ayıklanan nohutlar haşlanır. Başka bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra nohutla hazırlanan yüzük çorbası (şekillendirilmiş hamur) kaynayan suyun içinde dökülür. 20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dökülerek ateşten indirilir. Hava içerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salça ilave edilir, nanesiyle birlikte çorbanın üzerine dökülür. Tabaklara konarak servis yapılır. 


İÇLİ KÖFTE
Malzemeleri: 3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo döğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kaşığı biber salçası, 1 ,5 su bardağı katı yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un.
Yapılışı: Soğanlar doğranarak kıyılır. Salçası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, döğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler fincan şekline gelinceye kadar parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan köftenin içerisine bir miktar konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle oluşturulan köfteler kaynayan suyun içerisine atılır. 15-20 dakika sonra çıkarılarak servis yapılır.

TATAR ÇORBASI

Malzemeleri: 250 gr kıyma et, 1 baş soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ
Yapılışı: Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmış bir peçete ile sarılarak 10 dakika bekletilir. Bilahire tahta üzerinde yufka şeklinde açılan hamur küçük kareler halinde kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak üçgen şekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pişirilir. Bir süre soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salça ilave edilir, nane atılır. Yağ, salça ve nane karışımı üzerine dökülür. Servis esnasında çırpılmış yoğurt ilave edilerek sofraya konur.

SUSAMLI KÖFTEMalzemeleri: 1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 çay bardağı sıvı yağ, 2 baş soğan, 1 kaşık salça, 1 tatlı kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz
Yapılışı: l kilo bulgur bir tepsi içerisine ılık sula ıslanıp üstü örtülür. 250 gr susam kavrularak dövülür. Soğanlar ince şekilde doğranarak 2 çay bardağı yağ ile kavrulur. Üzerine salça ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmış olan bulgurun üzerine doğulmuş olan susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salça beraberce yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Belirli bir yumuşaklığa geldikten sonra servis yapılır.
ETLİ DÖĞME PİLAVIMalzemeleri: 200 gr nohut, 1 kilo döğmelik buğday, 200 gr kuş başı et, bir miktar tuz, bir miktar katı yağ, yeteri kadar su.
Yapılışı: Seçilen nohut bir tencere içine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yüksek ateşte kaynatılır. Nohut tam olarak piştikten sonra üzerine tuz ile birlikte döğmelik buğday ilave edilir. İlave edilen malzemeler kaynayana kadar kuşbaşı haşlanır. Haşlanan et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pişen döğmenin altı söndürülür. Bir tava içerisinde yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın üzerine kuşbaşı haşlanmış et dökülerek servis yapılır.

SARI KABAK KOMPOSTOSU

Malzemeler ve Yapılışı: Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, güzelce yıkarız. Yarım kilo şekeri kabakların üzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız. Kaynadıktan sonra 250 gr çekirdeksiz üzüm koyup kabaklar pişinceye kadar kaynatırız. Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz içini döverek baharatı ile birlikte üzerine serperiz ve servise hazır.

DOMATES REÇELİMalzemeleri: 4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kireç suyu, 4 kilo şeker, 150 gr fındık veya badem ve 1 adet limon.
Yapılışı: Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir.

HUMUS YEMEĞİ TARİFİMalzeme: Nohut, tahin, limon,sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ.
Yapılışı: Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, süzek veya et makinesinde güzelce macun şeklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dövülerek kimyonda karıştırılarak ezilmiş nohutla beraber karıştırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda yanacak servis yapılmış malzemenin üzerine yeteri miktarda dökülecek ayrı yeten üzerine kıyılmış maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmış olur ve servis hazır demektir.

ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDIMalzemeleri: 1 kilo patlıcan, 4 adet soğan, bir miktar zeytinyağı, 5 diş sarımsak, 4 domates, bir miktar et suyu ve tuz.
Yapılışı: Sapları ayırmadan patlıcanlar dörde bölünür. Yuvarlak doğranan soğanlar zeytinyağı ile sarartılır ve içine sarımsaklar doğranarak tekrar hafifçe kavrulur. Bu malzeme daha sonra zeytinyağında çevrilen patlıcanların arasına doldurulur ve tuz ile biber ilave edilir. Yağsız et suyunun kaynamasından sonra hafif ateşte pişirilir. Domatesle süslenerek servis yapılır.

DOLMALARYöremizde patlıcan, domates, kabak ve dolmalık biberden dolma yapılır.
Malzemeler: Hangi sebzeden dolma yapılacaksa 1 kilo alınır. Buna iç olarak 200 gr pirinç, 4 adet domates,1 bağ maydanoz, 250 gr kıyma, 5 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı tel nane, yeteri kadar baharat ve tuz atılarak karışım sağlanır. Bu karışımdan patlıcan dolduruyorsak içi oyulan patlıcanın içine, biber dolduruyorsak içi oyulan biberin içerisine hazırlanan iç doldurulur. Bilahare tencere içine uygun şekilde dizilir. Su ilave edilir, pişinceye kadar kaynatılır, indirilir. 15-20 dakika dinlendirilir servis yapılır.

SARMALAR

Yöremizde asma yaprağından ve lahanadan sarma yapılır.
Malzemeleri: Dolmalarda hazırlanan iç karışım sarmalar içinde hazırlanır. Kıyma yerine zeytinyağı konulması halinde, zeytinyağlı ifadesi kullanılır.

UN HELVASIMalzemeleri: 1 kilo un, üç bardak su, 100 gr çay şekeri, 200 gr susam.
Yapılışı: 1 kilo unu bir tencerede kızarıncaya kadar kavurup, unu bir tencereye boşaltıp soğumaya bırakılır. Bilahare pekmez suyu karıştırıp kavrulmuş olan unun üzerine dökerek yoğrulur bir süre sonra susam da üzerine dökülüp yoğrulma işine devam edilir. Susam ve un birbirine iyice karışınca çiğköfte gibi sıkılır. Servis yapılır.

PALIZA, BANDIRMA VE MUSKAPalıza: İyice olgunlaşmış üzüm toplanır. Bir torba içerisinde suyu sıkılarak çıkarır. Bu su kazan içerisine dökülerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu üzüm suyu durulunca başka bir kazana alınır. Normal bir ateşte pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra indirilip biraz bekletilir. İçerisine yeteri kadar nişasta ve şeker ilave edilir. Bu karışım yaklaşık iki saat kaynatılır. Üzüm suyunun bu şekilde hazırlanışına palıza, önceden hazırlanmış ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın içerisine batırılıp çıkarıldıktan sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmuş haline bandırma, palızanın temiz bir bez üzerine yufka ekmek kalınlığında serilmişine bu şekilde kurutulmuş halinin küçük kareler şeklinde kesilerek içine ceviz içi veya fındık içi konularak üçgen şeklinde durulup piyasaya verilmiş haline muska denir.

MALHUTA

Seçilmiş çekik mercimek kaynar su içine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pişinceye kadar kaynatılır. Pişerken ara sıra köpüğü alınır. Ayrı bir tavada yağ çintilmiş soğan ile kavrulur. Salça ilave edilir. Soğan pembeleştikten sonra haşlanmış (pişirilmiş) kırık mercimek üzerine dökülüp karıştırılır. Bu şekilde hazırlanan yemek türüne mahluta denir.

BABUKANNUŞ (Patlıcan gömmesi):

Çekirdeklenmiş olan iri patlıcanlar fırına yahut ta köze gömülür. Tam piştikten sonra patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dövülür. Bir miktar domates ve sarımsak da dövülüp tuz sirke ekşi konduktan sonra karıştırılıp üzerine maydanoz konularak servis yapılır.

Tarsus Eshab- Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları

Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları









Etiketler:Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları,Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları, ,Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Resimleri, Tarsus Eshab-Kehf Yedi Uyurlar Mağarası Fotoğrafları

Tarsus Kleopatra Kapısı Fotoğrafları

Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları Üzerlerine Tıklayarak Büyüteblirsiniz...





Etiketler:Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları,Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları, Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları ,Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları, Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları,Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları, Tarsus Kleopatra Kapısı Resimleri, Tarsus Kleopatara Kapısı Fotoğrafları

23 Şubat 2012 Perşembe

Eski Tarsus Evleri (Old Tarsus House)

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, restorasyonu tamamlanan eski Tarsusevlerinin bir an evvel butik otel olarak işletilmesini ve böylece turizme kazandırılmasını istedi."Saint Paul kuyusu çevresinde bulunan ve restoresi tamamlanmış olan bu 7"...

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, restorasyonu tamamlanan eski Tarsus evlerinin bir an evvel butikotel olarak işletilmesini ve böylece turizme kazandırılmasını istedi.

Güldibi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca şimdiye kadar Saint Paul Kuyusu'nun bulunduğu çevrede 26 eski Tarsus evinin dış cephesinin giydirildiğini, 7'sinin ise tamamen restore edildiğini belirterek,

"Saint Paul kuyusu çevresinde bulunan ve restoresi tamamlanmış olan bu 7 adet evin biran önce turizme kazandırılmasını istiyoruz. Turizm firmaları bu konuda gelip buraları detaylıca incelesinler. Bu evlerin bir an önce turizme kazandırılması konusunda Kaymakamlık olarak Bakanlıktan bu evleri biz kiralayıp, turizmcilere de kiraya verebiliriz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın söz konusu evlerin restorasyon çalışmalarına bir milyon 260 bin lira ödediğini kaydeden Güldibi, restore edilmesini bekleyen 6 ev için 1 milyon 650 bin lira civarında ön keşifbedeli belirlendiğini söyledi.

Eski Tarsus evlerinin sivil mimarinin önemli eserlerinden biri olduğunu vurgulayan Güldibi, konuşmasınaşöyle devam etti:

"Eski Tarsus evlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığımızca bir an önce butik otel olarak ihale edilip, turizme kazandırılmasını istiyoruz. Tarsus'a özgü olan bu evlerin hayatiyetinin devam etmesi için turizm konusunda deneyimli olan, turizmi iyi bilenlere kiraya verilmesi gerekli. Çünkü şehrimizde yatak sıkıntısı bulunuyor. Şu anda yaklaşık 50 yataklı 7 eski Tarsus evi, turizme hizmet etmek için bekliyor."

Tarsus'un geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayandığını, inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Güldibi, Tarsus'taki bu turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini, sokak sağlıklaştırılması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restore edilen bu evlerin butik otel, restoran, kafeterya gibi sosyal tesis olarak turizmde en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 
Etiketler:Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler ,Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, v, v, v, Eski Tarsus Evleri Hakkında Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler, Eski Tarsus Evleri Hakkında Bilgiler

Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office)


Bilal-i Habeşi,(r.a) Mekke’de Cumâh oğulları ailesi
içinde doğmuştur. Babasının adı Rebâh, annesinin a
dı ise Hamâme’dir. Bilal (r.a), Beni Cumâh’a ait bir köle idi.
Uzun boylu, simsiyah tenli, zayıf bedenli, gövdesi öne eğik,
(kamburca) çok gür saçlı idi. Ömrünün sonlarına doğru s
açlarının çoğu beyazlaşmıştı. (İbn Sa'd, Tabakat, III, 238-239
). Peygamber (sav)’ın halkı İslamiyete gizlice davete
başladığı ilk zamanlarda müslüman oldu. Müslümanlığa
çok bağlı, temiz kalpli bir zât idi. Müslüman olduğunu i
lk açıklayan yedi müslümandan birisiydi. Allahü Teala’nın dini için en çok işkence ç
ekenlerdendir. Hatta denir ki, işkenceye tabi tutulanlar arasında sadece Bilal-i Habeşi
müşriklerin istedikleri şeyleri söylemedi. O, siyahî bir köle değil, ashab'ın ileri gelenlerinden ve İslâm devletinin yönetiminde söz sahibi olan müminlerden biriydi. Hz. Bilali Habeşi'ye kızgın çöller üzerinde dininden döndürmek için taşlarla işkence yapan kafir Ümeyye Bin Halefti, Bedir savaşında sahabeler tarafından öldürüldü. Müezzinlerin piri olan Hz.Bilal-i Habeşi peygamberimizin vefatından sonra Medine’yi terk etmiştir. Ancak Hz. Ebubekir (r.a)’in ricası üzerine orada kalmış;onun vefatından sonra Hz. Ömer(r.a)’dan izin alarak Şam’a gitmiştir. Suriyenin fethi esnasında Ebu Ubeyde(r.a)’nin
yanında bulunmuştur.
    Hz. Bilâl (r.a.), vefatı yaklaşınca, ölümün ızdırabını, sevgililerine kavuşmasındaki zevk ile mezcetmiş; ömrünün son anlarında onun hastalığını gören zevcesi, teessüründen "ah ne acı" dedikçe, Bilâl: "Oh! ne tatlı!." diyor ve ekliyordu: "Yarın sevgililerle, Muhammedve arkadaşlarıyla buluşacağım." diyordu. Hz. Bilâl, hicretin yirminci yılında altmış yaşlarında iken vefat etti. Dımaşk'ın Bâbü's-Sağîr tarafına defnolundu. (İbn Sa'd, Tabakat, III, 238; İbnü'l-Esir, Üsdü'l-Gabe, I, 209).
  Tarsus’ta makamının  bulunması ise şöyle anlatılmaktadır;Hz. Ömer (r.a) zamanında fethedilen yerleri ziyaret eden Hz.Bilal-i Habeşi(r.a) Tarsus’a gelmiş ve burada “Kırk Kaşık” denilen yere yakın yani şimdiki makamının bulunduğu yerdeki misafirhanede 18 gün kalmıştır. Daha sonra bu misafirhane mescide çevrilmiştir ve yanına kuyu yapılmıştır.Halk arasında
bu kuyunun şifalı olduğu söylenmektedir. Gerçekten Tarsus, tam olarak Müslümanların elineAbbasiler döneminde geçse bile ondan önce hicretin XV. Yılında Hz. Ömer (r.a) zamanında İslam orduları Tarsus yakınlarına kadar gelmiş, hatta buraları feth etmiştir. Şam tarafına fetihle görevlendirilen Ebu Ubeyde bin Cerrah ve Halid İbn-i Velid (r.a)’in kumandanlıklarındaki
İslam Ordusu, Ceyhan Nehri’nin menbaı taraflarından bu havaliye girmişler ve Misis Kalesinialmışlardır. Ayrıca Habib b.Mesleme ile Muaviye b.Ebu Süfyyan kumandanlıklarındaki diğer İslam ordusu, İskenderun ve Payas’ı feth ederek Anavarıza  kalesini ve Anavarızayı da İslam topraklarına katmışlardır.(Adana Salnamesi) Bu nedenle
Hz. Bilal’in Tarsus’a kadar geldiğinde şüphe yoktur. Hz.Bilal-i Habeşi’nin bu mukaddes yeri ziyaretten dolayı o dönemdeki misafirhanenin mescide dönüştürülmesi ve buraya temsili kabir yapılması makam olduğunun göstergesidir.

Etiketler:Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office), Tarsus HZ.BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI (Bilal-ı Habeşi Office)

Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb)


Mencik Baba Türbesi Hakkında Bilgiler
Abdullah Mencek Anadolu’nun Türk İslam diyarına dönüşmesi sürecinde Türkistandan kendisine tabi Türkmen aşiretleriyle birlikte gelerek Tarsus’a yerleşen Nakşibendi şehlerindendir. Zaviye uzun bir dönem Türkistan ile Anadolu arasında irtibatı sağlayan bir ocak konumunda bulunmuştur. Zaviye çevresindeki mahalle ,sevenleri tarafından kurulmuş ve tekke mahallesi olarak anılmaktadır. Mencek’in vefatından sonra zaviye yıkılıp harap olmuştur. Bugün Tekke Mahallesi’nde bulunan türbe Tarsus Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır.
Etiketler:Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb),Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb) Hakkında Bilgiler

Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer)


Dünyanın en önemli ve en şöhretli savaş gemisidir. Tarsus Belediyesi tarafından orijinali korunarak restore edilmiş, 2003 tarihinden itibaren de Tarsus’un Mersin girişinde geniş bir anıt müzedesergilenmeye başlanmıştır. Daha çok18 Mart 1915’te “Muhteşem Armada” olarak tanınan dünya donan
masını durdurarak bugünkü dünya coğrafyasının sınırlarını belirle
yen kahramanlığıyla hatırlanmaktadır.
Nusrat Mayın Gemisi 1912 yılında Almanya’nın Kiel şehrinin Ger
mania tersanesinde inşa edilerek 1914’te Osmanlı Ordusuna te
slim edilmiştir. Eni 7.4 m., boyu 40,0 m., sürati ise 15 mildi. Dar
alanlarda seri manevra özelliği nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda
görevlendirilmişti. 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdükten so
nra terhis edilmiş ve 1962 yılında özel sektöre satılmıştır. Uzun süre kuru yük gemisi olarak kullanılmış, ancak yaşlı bedeni daha fazla dayanamayarak 1990 yılında Mersin Limanı’nda batmıştır.Nusrat, 2002 yılında Tarsus Belediyesinin gayretleri ile üç parça halinde Mersin’den Tarsus’a getirilerek yeniden monte edilmiştir. Titiz çalışmalar ardından da Çanakkale Savaşı
Şehitleri anısınayapılan parka yerleştirilmiştir. Bugün Tarsus’un en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelmektedir. Ziyaretçilere sadece Hafız Nazmi Bey, Tophaneli Hakkı Bey, Güverte Yüzbaşısı Hüseyin Bey, Çarkçı Önyüzbaşı Ali Bey, İkinci Çarkçı Yüzbaşı Ahmet Bey, Üçüncü Çarkçı Yüzbaşı Hasan Bey, Elektrik Zabiti Mülazım Hasan Bey, Top Zabiti Mülazım Kadri Bey ve elli dört neferin değil, yüz binlerce şehidin anısını yad etmektedir.

Etiketler:Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer) Hakkında Bilgiler, Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer), Tarsus Nusrat Mayın Gemisi(The Nusrat Minelayer)

TarSUs Park- Tarsus Aquapark

Tarsus Park olimpik yüzme havuzu ve sosyal tesisleri Tarsus belediyesi tarafındandan İsmet Paşa mahallesi Atatürk parkında inşa edilmiştir.Tarsus Park sosyal tesisi toplam 1653m2 dir. Havuzun 1.416 m2′si yüzme havuzu, 187m2′si kaydırak havuzu, 50 m2′si çocuk havuzundan oluşmaktadır. Tarsus Aquapark’da aynı zamanda idari bina, soyunma – giyinme odaları, her türlü alışverişinizi yapabileceğiniz alışveriş merkezi, Fastfood tarzında lokanta, spor odası , sakatlanmalara karşı revir, hırsızlığa önlem almak içinde emanet ofisi bürosu bulunmaktadır.


Tesisin düzenlemesi (peyzajında) doğal taş kaplama, traverten kaplama, kilitli parke kaplama ve yapay kayadan oluşan yapı malzemeleri kullanılmıştır. Doğal Zeminler yeşil alana ayrılmış olup çimlendirilmiştir. Tarsus su park yaz kursu olarak da hizmet vermektedir. Yaz kursuna kayıt yaptırmak için 2 adet resim, sağlık raporu, nüfüs cüzdanı fotokopisi, veli kimlik fotokopisi gerekmektedir. ayrıca havuzu kullanmak için gerekli malzemeler şunlardır: Bone ( havuz içinde fiyatı 1.5 tl), mayo ( havuz içinde fiyatı 10 tl) , havlu ,terlik aquapark kurs ücreti 100tl günlük giriş ücreti 15 tl dir.
Aquapark kurs seansları:
1.seans 8:30-9:45
2.seans 9:45-11:00
3.seans 11:00- 12:15
Tarsus Aquapark detaylı bilgi için …..
İletişim
Tel : (324) 622 25 65
Etikelter:TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim, TarSUs Park- Tarsus Aquapark İletişim,Tarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su ParkTarsus Su Park

Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam)

  İlçe topraklarını Tarsus Çayı ve Seyhan Nehri’nin topladığı akarsular sulamaktadır. Tarsus Çayı üzerinde Berdan Barajı, bu akarsuyun kollarından Kadıncık Deresi üzerine de Kadıncık I. ve Kadıncık II. Hidtroelektrik santralleri kurulmuştur. İlçe topraklarında  Berdan Baraj Gölü bulunmaktadır. Berdan Baraj gölü; Tarsus’un kuzeyinde bulunan ovadaki bahçeleri tarım arazilerinin, Tarsus ve Mersin’in içme suyunu karşılayan, yazın sıcak aylarda ise bölge halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılır.Belediye Başkanı Burhanettin KOCAMAZ’ın katkılari ile ve belediyelerin çalışmaları sonucu mesire alanının çevre düzenlemesi yapılmış içerisinde açık hava gösteri merkezi, açık hava sineması, halı saha, hayvanat bahçesi, büfeler, mescit, fırın, çocuk oyun alanlarıyla modern bir mesire alanı haline getirerek bölge halkının hizmetine sunulmuştur.


EtiketlerTarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), , Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam), Tarsus Berdan Barajı (The Tarsus Dam)

Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College)


Tarsus Amerikan Koleji Mersin'in Tarsus ilçesinde 1888 yılında kurulmuş bir eğitim kurumudur. Okulun kuruluş amacı, "Türkiye için liderler, dünya için liderlik" sloganından da anlaşılabileceği gibi eğitilmiş lider adayları yetiştirmektir. Dünyada ve Türkiye'de TAC mezunu birçok önemli isim mevcuttur. (Bkz: TAC Mezunu Önemli İsimler) Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanan ismi Özel Tarsus Amerikan Lisesi olmasına rağmen, Tarsus Amerikan Koleji olarak bilinir. Günlük konuşmada İngilizcesi Tarsus American College 'in baş harflerinden oluşanTAC ismi ile anılır. Kısaltmanın okunuşu te-a-ce şeklindedir.
Okul Türkiye'de kurulmuş ilk Hristiyan misyoner okullarından biridir. Başlangıçta adı Hristiyan din büyüklerinden Aziz Paul'ün adına St. Paul's Institute at Tarsus olan okul sonraları günümüzdeki adını almıştır. Zaman içinde misyonerliği kaybolan okul, 1928 yılında lise unvanını almış ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı harici tüm dini eğitimi bırakmıştır.
Tarsus Amerikan Koleji Amerikan sistemine uygun bir şekilde yabancı eğitimcilerle yönetilir, fakat Türk eğitimci ve idarecilerinin çoğunlukta olduğu bir kurumdur. Buna rağmen günümüzdeki haliyle pek çok kez misyonerlikle suçlanmıştır. Yurtdışı eğitimi almak isteyen öğrencilere doğru rehberlik eğitimini sunmaktan ve öğrencilerini sadece Amerika'dan değil, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi çeşitli ülkelerden gelen eğitimcileri sayesinde farklı kültürlerle tanıştırmaktan öte bir çabası yoktur.TAC'nin akademik başarısı eski zamanlara göre azalmış olmasına rağmen son dönemlerde bu durum olumlu yönde gelişen bir eğilim göstermekte ve Tarsus Amerikan Koleji hem sporda hem de eğitimde eski günlerine ulaşmak için ilerleme göstermektedir. 1986 yılında kaldırılan yatılılığın 2002 yılında geri getirilmesi, özellikle spor dalında yapılan yatırımlar, IB programı ve ECIS akreditasyonu bu çabanın birer parçasıdır.
Kampanya Alex Tew tarafından yaratılan The Million Dollar Homepage konseptinin eğitim alanına uygulamış halidir. Gelirler okulun en eski ve en sembolik binası olan Stickler'ın resminin binanın ön yüzü ve Atatürk büstü açıkta kalacak şekilde on bin parçaya bölünmesi ve her parçanın bağış karşılığında satılmasıyla elde edilir. Bölünmüş her parça resmin ufak bir parçası olduğu için tuğla olarak adlandırılmıştır

Etiketler:Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College), Tarsus American Koleji (Lisesi)(Tarsus American College)
.

Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park)


HAYVANAT BAHÇESİ
1999 yılında 5000 m2 alan üzerine kurulmuştur. Hayvanat Bahçesinde 1 adet Veteriner, 1 adet hayvanat bahçesi sorumlusu ve 9 personelle hizmet vermektedir. Hayvanat bahçesinde çalışan personeller hayvanların günlük bakımlarını ve yiyeceklerini nizami olarak karşılamaktadırlar.Hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar : Aslan, Kaplan,Leopar, Kurt Maymun, Geyik, Ceylan, Lama, Deve, yılan, timsah. Midili at, Kanguru, Keçi ve koyun türleri, deve kuşu, kuzu, pelikan, ördek, turna, leylek, atmaca,şahin doğan, papağan, güvercin, sülün, keklik bıldırcın gibi kuş türleri tavuk türleri Pirana ,melek, astronot, Japon gibi akvaryum balıkları mevcuttur.Aşağıda çıkarılan tabloda son on ay içerisinde hayvanat bahçesinde bulunan hayvanların yedikleri yem sarfiyatı Kğ olarak çıkartılmıştır. Her ay düzenli olarak belirtilen miktarlarda yem, et, piliç eti, karışık yem, meyve alınmaktadır. 

Etiketler:Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park), Tarsus Hayvanat Bahçesi(Tarsus Zoo Park)


Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle)

Çamlıyayla'nın en önemli tarihi kalıntısıdır. İlçenin kuzey yamacında yükselen tepe üzerindeki Namrun Kalesi’nin günümüzdeki yuvarlak burçlu yapısı ortaçağdan kalmadır. Hititler ve Asurlar zamanında “ illibru” olarak bilinen kale, Haçlılar'ın, Anadolu Selçukluları’nın, Kilikya Ermeni Krallığı'nın daha sonra da Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin yönetimine girmiştir. 1854'den sonra başlayan Osmanlı Mısır savaşları sırasında, bir süre Mısır egemenliğinde kalmıştır.Başka Bir Kaynaktan alınan tarihçe bilgileri ise şöyledir: İlçenin yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte ilçeye adını veren Namrun Kalesi, Haçlıların bu bölgeye geldikleri devirlerde ve Selçuklular zamanından başlayarak uzun süre Ermenilerin elinde kalmış bu devrede Namrun Sinyörü olarak tanınan Oşin'in burada hüküm sürdüğüne dair bilgiler mevcuttur. Oşin'in 1081 tarihinde askerleriyle birlikte Bizans imparatoru Alaksios'un kumandanı durumundayken bölge Selçuklulara ve daha sonra diğer Müslüman devletlere geçmiştir. 1845 'den sonra başlayan Osmanlı Memluk savaşları sırasında Namrun'u Ali Paşa ele geçirmiş. Çamlıyaylanın ilk yerlerşimi bu kalenin etrafında başlamıştır. Günümüzde de yerli halk, kışın yine bu bölgede yoğunlaşır.Bu bölgedeki halkın geneli yazları bağ evlerine taşındığından yazları bu bölgedeki nüfusta değişim olur. Namrun Kalesi’ne kalenin eteğindeki “köy” denilen bölgedeki eski okul ve lojmanların yoldan veya Turistik Oteli’nin bahçesinden yaya olarak çıkılır. 


Etiketler:Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), , Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle) ,Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle), Tarsus Çamlıyayla Namrun Kalesi(Namrun Castle)