24 Şubat 2012 Cuma

Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü

6 heyecanlı gencin yaktığı ateş.
Tarsus İdman Yurdu

Ittihat ve Terakki mektebi ogrencisi 6 genc, bir futbol kulubu kurmanin gerekliligi konusunda fikir birligine varirlar. Sukru Sait Borhan, Cehdi Yazici, Yahya Turhan, Mustafa Veysi Ekener, Cemil Uncu, Ilhami Saygi adli bu ogrenciler sirasiyla Tarsus Idman Yurdu kulubunun ilk kurucu uyeleridir. Anadolu topraklarinda isgale karsi Kurtulus Savasi direnisi baslayinca, Tarsus Ittihat ve Terakki mektebi dagilir. Talebelerin bazisi asker bazisida ceteci olur. Savas sonrasi birer ikiser biraraya gelen gencler, aktivitelere baslarlar. Buradaki en buyuk ilgi goren aktivite ise kuskusuz Futbol olur. Savas yillarinda gordukleri futbolu kendi yaptiklari bez toplarla oynamaya baslarlar.

Yil 1923, Cumhuriyet ilan edilmistir. Ittihat ve Terakki mektebinde sinif arkadasligi yapan gencler buyuk cabalar sonucu Halep'ten bir futbol topu getirtmisler ve futbol oyununu da oldukca ilerletmislerdir.

Mersin'li genclerle bir futbol maci alirlar. Toplari var ancak formalari yoktur. Takim arkadaslari Sukru Saip Borhan'in kiz kardesinin iyi dikis diktigini ogrenirler. Muazzez Borhan'a giderler ve formalarini dikmelerini isterler. Muazzez hanim kabul eder. Dikis sorunlari bitmis, is kumas ve renk secimine kalmistir. Takim arkadaslari Haci Enez'in dedesinin manifaturaci dukkanina giderler. 11 kisiye yetecek kumasi sadece Sari-Lacivert renklerden bulabilirler. Muazzez hanim formalari bir gecede diker. Mac bugunku sehir parkinin oldugu yerdedir. Mahseri bir seyirci kalabaligi vardir. Seyircilerin ortasina yerlestirilen bir koltuga oturan donemin Belediye baskani Hakki Ramazanoglu seref konugudur.
Muazzez Borhan'in diktigi formalariyla Tarsus'lu gencler sahaya cikarlar. Bu takim Tarsus'un ilk futbol takimidir.
Ilk takim tertibi soyledir: Muezzinzade Cemil Ünlu (kaleci), Mustafa Veyis Ekener, Eftal, Suleyman Cavusoglu, Cehdi Yazici, Lutfi Oguzcan (Sair Ümit Yasar Oguzcan'in babasi), Ilhami Saygi, Yahya Turhan, Ahmet Ramazanoglu, Sabri Tamer, Sukru Saip Borhan.
Takim oyuncularindan Cehdi Yazici'nin babasi Tarsus avukatlarindan Hamdi efendi'dir. Takim halinde Hamdi Efendi'ye giderler. Tarsus Idman Yurdu'nun tuzugunu hazirlatirlar. Belediye Baskani Hakki Ramazanoglu baskanlari olur. Lutfi Oguzcan ikinci baskanidir. Mustafa Veyis Ekener idari islerden sorumludur. Sporu seven belediye baskani ve kulup baskani Hakki Ramazanoglu o yilin parasi ile belediyece 300 liraya icara verilen bugunku Tarsus parki arazisini modern bir futbol sahasi yapilmasi icin kulube verir. Zemin musait olmadigi icin daha sonra saha bugunku sehitler abidesinin oldugu yere tasinir. Artik Tarsus Idman Yurdu sehrin takimidir. Gunun sosyal ve spor faaliyetlerine yon veren Turk Ocagi bunyesinde resmi spor organizasyonlarina baslanmistir. 1938 yilinda cikarilan 3530 satili BTGM yasasi ile Turk Ocaklari bunyesinden ayrilan spor kulupleri Beden Terbiyesi Bolge Baskanliklari (valilik) bunyesinde orgutlenmeye baslarlar.
Kulubun kurulus evresine gelisini Faruk Sodan su sekilde aktariyor: " Takim kurma fikirlerini ogretmenlerine acan gencler, Tarih dersi ogretmenleri Muzaffer bey ve okulun spor baskani Fransizca dersi ogretmeni Fevzi bey himayesinde 9 Ekim 1923'de Tarsus Idman Yurdu kulunu kurarlar. Tarsus Idman Yurdu Kulubunun 1 nolu kurucu uyesi Sukru Sait Borhan olur."
...

3.Lige baslangic...
30 Mart 1967'de Suleyman Demirel tarafindan aciklanan kabinede Kamil Ocak spordan sorumlu devlet bakani olarak aciklanir. Bunu uzerine Faruk Sodan, Hasan Ülkü, Abdullah Gocuk, Icel Milletvekili Kadir Cetin ve Icel senatoru Talip Ozdolay'dan olusan bir heyet kurularak, Kamil Ocak'a hem hayirli olsun'a hemde Tarsus Idman Yurdu'nun 2.lige alinmasi ile ilgili konusmaya giderler. Uzun ugrasilar sonuc vermez ama 1 sene sonra kurulacak olan 3.lige alinmasi icin dilekce vererek sonuca varilir. 1 sene sonra Tarsus Idman Yurdu 3. Profesyonel ligine katilan ekiplerden biridir artik.
....

2.lige Merhaba...
Yil 1982'dir. Yillarini Tarsus Idman Yurduna vermis olan, Faruk Sodan'in gayretleri sonucunda Mersin'li is adami Erkut Kuzeyman'i kulup baskanligi yapmasi konusunda ikna ederler. Erkut Kuzeyman, 3ncu liglerin kaldirilmasi neticesinde amator kumeye dusen takimi tekrar ayaga kaldirmak icin hemen calismalara baslar. Takimin adi Tarsus Idman Yurdu Erkutspor olarak degisir. Erkut Kuzeymanin gayretleri sonucunda amatorluk 1 sene surer ve kurulan takim namaglup sampiyon olur. 1983-1984 sezonunda zaten guclu olan kadro transferle guclendirilerek 2 lige bomba gibi bir baslangic yapar ve sampiyonlugu kilpayi Kayserispor'a kaptirir. Kacan Sampiyonluk Tarsus taraftarinida etkilemis, taraftarinda inanci artmistir. Taraftarlar artik stad'da kuyruk olusturmakta, daha once deplasmana gitmeye gucu olamayan takima artik 20-30 otobus kafile eslik etmektedir.
...
Erkut Kuzeyman sonrasinda, Veyis Kemal Erdem, Ramazan Avsar, Ahmet Toros, Mustafa Kelesoglu, Bedrettin Sarpkaya, Onur Bilgen, Burhanettin Kocamaz ve Eyüphan Eyüboğlu baskanliklarinda kulup profesyonel hayatina devam etmis. Şimdi İşadamı Eyüphan Eyüboğlu başkanlığında TFF 2.Ligde devam etmektedir.


Resmi Sitesi İçin Buraya Tıkla...

Etiketler:Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi ,Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi,Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi, Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü Tarihçesi

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız Yorumlarınız Bizim İçin Cok Değerlidir