18 Şubat 2012 Cumartesi

Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi

Mehmet Bal Kimdir?
1930 yılında Tarsus'ta doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Tarsus'ta yaptı.
Önce annesinin ve ardından da babasının ölümü üzerine erken yaşta kendinden küçük iki kız kardeşine bakmak zorunda kaldı. Portreler çizmeye, tabela yapmaya, gazete ve dergilere karikatürler çizmeye başladı. 1947 ve 1950 yıllarında Tarsus ve Adana gazetelerine karikatür çizimleri yaptı.
Askerden döndükten sonra Tarsus'ta reklamcılık çalışmalarına başladı. 1955 yılında öğretmen Zehra Hanım ile evlendi. İki çocuğu oldu.
"Rönesans" adını verdiği atölyesinde sinema afişleri yapmaya başlayınca ünü ülke çapında duyuldu.
Ayrıca Tarsus'ta birçok sinemanın işletmesini üstlendi. Bu konuda oldukça başarılı çalışmalar yaptı.
Fitaş film şirketinin ısrarlarına dayanamadı 1967 yılında İstanbul'a taşındı. Fitaş Film Şirketi'nde çalıştı. Yaptığı başarılı afişler tüm Türkiye'de izlendi. Yüzlerce afiş yaptı. Yurt dışı afiş çalışmaları da oldu.
Ulusal gazetelere Atatürk ve milli bayramlarımız konulu kompozisyon çalışmaları yaptı. Oldukça başarılı çizgi roman çalışmalarında bulundu.
Atatürk'ü çok sevdiği için onun hayatını çizgi roman tekniğiyle çizme denemeleri yaptı. Oldukça başarılı olan çalışmalarının ardından, en büyük eseri olan "Yakın Tarihimiz ve Atatürk" konulu tabloları çalışmaya başladı.
1990 yılında Ankara'da açtığı resim sergisinden sonra gelen teklifleri değerlendirmeye aldığında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Yılmaz Büyükerşen'in teklifini kabul etti. 1991 yılında Eskişehir'e yerleşti.
Eskişehir'de, 1876-1938 yılları arasını kapsayan, "Yakın Tarihimiz ve Atatürk" konulu 90 tablodan oluşan seri çalışmayı bitirdi.
2000 yılında Mersin'e de geldi. Memleketi Tarsus'a yakın olmanın özlemine dayanamamıştı.
Mersin'de de çalışmalarını sürdürdü. Ülkemizin birçok yerinde Atatürk konulu sergiler açtı. Tarsus'un Kurtuluş Savaşı'nı ve Eskişehir'in tarihini resimledi.
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından, Mehmet Bal'ın adı verilen sanat galerisi 02 Haziran 2009 günü Tarsusluların hizmetine sunulmuştur.



Etiketler:Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi, Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi, Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi,Mehmet Bal kİMDİR, Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi, Mehmet Bal kİMDİR

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız Yorumlarınız Bizim İçin Cok Değerlidir