22 Şubat 2012 Çarşamba

Tarsus Gözlükule Höyüğü (The Gözlükule Tumulus)


Tarsus kadar Çukurova tarihinde de önemli bir yer işgal eden höyük, bugün Tarsus’un merkezinde ve Cami-i Nur semtindedir. 1935 yılında Amerikan kazı ekibinin I. Dünya Savaşı’nın başladığı ve 1939 yılına kadar sürdürdüğü kazı çalışmalarıyla dünya literatürüne kazandırılmıştır.
Höyük, iki ayrı tepeden oluşmakta ve toplam 300 m. uzunluktadır (Res: ). Bünyesinde Erken Tunç evrelerinden Osmanlı dönemine kadar kesintisiz bir yerleşimi ortaya koymaktadır. Ancak Helenizm sonrasında kentin bugünkü ovaya yayılması nedeniyle tabakalar daha zayıf görülmektedir. Amerikan çalışmaları sonrasında yayınlanan üç ciltlik kitap, kazılar sırasında bulunan tüm eserlerle birlikte Tarsus hakkında en kapsamlı çalışmayı oluşturmaktadır. Prof. Dr. Hetty Goldman’ın höyüğün her iki tepesinde de yaptığı açmaların günümüzde yeniden doldurulmasına karşın açığa çıkardığı tabakalar, özellikle Erken Tunç Çağı’ndan Hitit tabakalarına kadar olan katman, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Mısır ilişkileri için önemli bilgiler içermektedir. Bu tabakalar içerisinde bulunan Hitit Çağında ele geçen bir yapı, Anadolu’da ilk kez hatıl kullanımını belgelemesi açısından önemlidir.

WWW.TARSUSGEZGİNİ.BLOGSPOT.COM

Etiketler:Tarsus Gözlükule Höyüğü Hakkında Bilgiler,Tarsus Gözlükule Höyüğü Hakkında Bilgiler ,Tarsus Gözlükule Höyüğü Hakkında Bilgiler, Tarsus Gözlükule Höyüğü Hakkında Bilgiler, Tarsus Gözlükule Höyüğü Hakkında Bilgiler, The Gözlükule Tumulus, The Gözlükule Tumulus, The Gözlükule Tumulus, The Gözlükule Tumulus

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız Yorumlarınız Bizim İçin Cok Değerlidir