23 Şubat 2012 Perşembe

Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb)


Mencik Baba Türbesi Hakkında Bilgiler
Abdullah Mencek Anadolu’nun Türk İslam diyarına dönüşmesi sürecinde Türkistandan kendisine tabi Türkmen aşiretleriyle birlikte gelerek Tarsus’a yerleşen Nakşibendi şehlerindendir. Zaviye uzun bir dönem Türkistan ile Anadolu arasında irtibatı sağlayan bir ocak konumunda bulunmuştur. Zaviye çevresindeki mahalle ,sevenleri tarafından kurulmuş ve tekke mahallesi olarak anılmaktadır. Mencek’in vefatından sonra zaviye yıkılıp harap olmuştur. Bugün Tekke Mahallesi’nde bulunan türbe Tarsus Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır.
Etiketler:Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb),Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb), Tarsus Mencikbaba Türbesi (Mencik Father Tomb) Hakkında Bilgiler

1 yorum:

  1. Mencik Baba ve Mencik Zaviyesi hangi Padişah döneminde yaşadı ve kuruldu? Eğer Fatih Sultan Muhammed Han Döneminde yaşadı ise veya bir önce bir sonraki Padişahlar da olabilir. Bunu tespit edebilirsek çok kıymatli bir
    " yazma eser " üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışma yapıyoruz. Hz. Mevlana, Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaş-ı Veli gibi büyük bir Eviyamızın eseri bu eser. Lakin, Tasavvuf terbiyesi gereği şöhretten kaçınarak adını rumuz kullanarak yazmış. Türkistanlı, 15. yüzyılda Kilikya'nın Türk ve İslam olmasında büyük hizmetleri olduğunu eserinden anlıyoruz.
    Mencik Baba'nın yaşadığı zamanı öğrenmemiz; bu güzide eser ile buşuşması anlamına gelecektir ki ilim dünyasında Mencik Baba Hz. Mevlana gibi bir büyük eser bırakmış ve büyük bir Mürşid-i Kamil Alperen olduğu gün ışığına kavuşmuş olacaktır.
    Çukurova Ünv. Doktora Araştırıcısı
    Mustafa TOPAK
    Tlf: 0 505 582 65 16
    Lütfen ilgili ve bilgili birimler benim ile bu numaradan irtibat kurunuz.

    YanıtlaSil

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız Yorumlarınız Bizim İçin Cok Değerlidir